• Novinky

            • Biblické výtvarné súťaže

            •      Aj v tomto školskom roku sme sa so žiakmi našej školy zapojili do biblických výtvarných súťaží: Biblia očami detí a Východní svätí pre súčasnosť.

                   Do  školského kola súťaže Biblia očami detí sa zapojilo 117 žiakov v 3 kategóriách. Úlohou súťažiacich bolo výtvarne zachytiť ich predstavu z biblických  kníh: Genezis, Daniel a Evanjelium podľa Jána. Spoločnou témou vybraných kníh bolo: Vytrvať vo viere.

              Na archieparchiálnom ( krajskom) kole v Prešove budú našu školu  reprezentovať práce žiakov:

              1.kategória: Lea Ulmanová 1.A, Nela Compeľová 2.A a Karolína Firčová 2.B

              3. kategória: Dominika Rydziková 4.A, Nela Rybovičová 4.B

              4. kategória: Ema Grajzingerová 6.B, Adriána Chudíková 6.A,  Michaela Dufalová 6.B

               

                 Do školského kola Východní svätí pre súčasnosť  sa zapojilo   43 žiakov v 2 kategóriách. Témou tohto ročníka bola  Naša prepodobná matka Mária Egyptská.

              Na archieparchiálnom ( krajskom) kole v Prešove budú našu školu  reprezentovať práce žiakov:

              4. kategória: Dominika Vasiľová 5.A, Nina Bučková 5.A, Melánia Rybovičová 6.A.

              5. kategória: Timea Katreničová 9.A 

               

                   Víťazom srdečne blahoželáme!                                                                              

               

                                                                                                                               Ing. Marcela Malcovská

               

            • Biblické súťaže 2024

            • Biblické súťaže 2024

              Na základnej škole v Kamienke sa dňa 21.3.2024 konali biblické súťaže. Našu školu  reprezentovali  žiaci na biblickej olympiáde a  biblickej súťaži.

              Biblická súťaž

              Žiaci druhého ročníka Mathias Stempa, Jozef Compeľ a Tomáš Compeľ sa v A kategórii biblickej súťaže umiestnili na 4. mieste.  Veronika Krajňáková, Emma Katreničová a Alex Dufala z tretieho ročníka  predviedli vynikajúce  vedomosti z vybraných biblických príbehov B kategórie a umiestnili sa na skvelom 1. mieste. Tým nám zabezpečili postup  na archieparchiálne (krajské) kolo, ktoré sa uskutoční v Prešove.    

               

              Biblická olympiáda

              Úlohy z Knihy Genezis,  Daniel, Evanjelia podľa Jána a 27 žalmu  boli pripravené pre biblickú olympiádu. Vynikajúce vedomosti zo spomínaných kníh preukázali žiačky 6. ročníka Ema Grajzingerová, Karin Hajasteková a Viktória Lipovská. Dievčatá sa umiestnili na krásnom 3. mieste.

               

              Srdečné blahoželáme!

               

                                                                                                                            Ing. Marcela Malcovská

            • Zdravie a pohyb - ŠT

            • „Len vďaka chorobe poznáme cenu zdravia.“ Túto múdru vetu povedal raz dávno Herakleitos. Mal však pravdu? Môžeme za naše zdravie? Čo je to zdravie?

              Tieto a podobné otázky si kládli žiaci špeciálnych tried počas zážitkovej aktivity „Zdravie a pohyb“, ktorá sa uskutočnila dňa 21.3.2024. Žiaci si pozreli prezentáciu, v ktorej sa dozvedeli, ako sa každou minútou naše zdravie vyvíja. Vyvíja sa každým našim krokom – starostlivosťou o telo a dušu, prevenciou, hygienou aj rôznymi činnosťami ako je fajčenie, pitie alkoholu alebo branie drog. Dozvedeli sa, že práve rozhodnutie ísť si raz za čas zašportovať, znamená lepšie zdravie.

              V druhej časti tejto zážitkovej aktivity mali možnosť ochutnať zdravé potraviny a posilniť svoju imunitu pohybovými aktivitami.

                                                                                                                                     Ing. Myšáková Zdenka

               

            • Čítanie deťom pred spaním

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítanie deťom pred spaním.

              Radosť z čítania sme aj tento rok využili v aktivite Čítame deťom pred spaním v MŠ. S radosťou sa žiaci prihlásili do tejto aktivity a denne chodili počas marca čítať deťom v MŠ, aby mali počas spánku len tie najkrajšie sny. Každý deň si 5 žiakov pripravilo pre deti známe i menej známe rozprávky, ktoré aj prostredníctvom milých a poučných príbehov formujú dušu dieťaťa.  Tento rok sa okrem žiakov 2. – 4. ročníka zapojili aj žiaci 6. ročníka.

            • Čítame pre radosť - projekt

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítame pre radosť - projekt.

              Naša škola sa zapojila do projektu ministerstva školstva, ktorého cieľom bolo zriadenie alebo dovybavenie triednych knižníc novými knihami. Škola prostredníctvom tohto projektu získala finančné prostriedky, za ktoré zriadila nové knižnice v prvých a druhých ročníkoch. Z finančného príspevku ministerstva školstva pribudlo v každej knižnici okolo 20 nových kníh. Nové knihy žiakov lákajú a využili sme ich aj pri marcovej aktivite Čítanie pred spaním v MŠ. Aby boli knihy pre žiakov ľahko dostupné, tak škola zakúpila aj regále, tzv.  „Montessori knižnice“, ktoré výrazne prispeli k prehľadnosti uloženia kníh. Záujem o nové knihy je zo strany žiakov vysoký, tak pevne veríme, že „čítať pre radosť“ budeme čo najdlhšie.

            • Tablet – úspešná moderná pomôcka vo vzdelávaní

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tablety na vyučovaní.

              Vyučovanie nemusí prebiehať iba štandardným spôsobom, ale aj moderne a s vysokým záujmom zo strany žiakov. Stačí využiť moderné technológie, ktoré nám poskytlo MŠVVaM SR. Naša škola disponuje tabletmi pre žiakov, takže na zaujímavú vyučovaciu hodinu už nie je potrebné presúvať sa do počítačovej učebne, ale moderné technológie môžeme využiť priamo v triede a v ktorejkoľvek časti vyučovacej hodiny. Žiaci vo 4.A triede si na hodine matematiky vyskúšali prácu s tabletom, ktorý vyučujúcej poskytol okamžitú spätnú väzbu s výsledkami žiakov, takže učiteľ priamo na hodine dokáže zaradiť naviac cvičenia, ktoré robili žiakom problémy. Dnešné deti sú dostatočne zručné pri práci s mobilom, takže ovládať tablet bola pre nich hračka. Výhodou je, že pomocou tabletu je možné na vyučovacej hodine pracovať vo viacerých druhoch vzdelávacích systémov, na ktoré má škola zakúpené licencie a zároveň používať aj učebnice. To všetko dokáže žiak zvládnuť vo svojej lavici.

            • Deň v rozprávke - 1.A

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň v rozprávke - 1.A.

              Rozprávka je vymyslený príbeh, v ktorej sa nachádzajú nielen túžby po dobre a spravodlivosti, ale tiež odovzdávanie vedomostí, či morálnych hodnôt. Vďaka vzácnemu mužovi –Pavlovi Dobšinskému sa ich uchovalo množstvo.

              My sme si jednu z nich – O siedmich kozliatkach  pripomenuli  prostredníctvom:  audio nahrávky, čítania, pracovných listov, ale i dramatizácie.

              Aj takýmto spôsobom sa dá stráviť 16. marec – Deň ľudovej rozprávky.

            • Fyzika - pokus žiakov na 2. stupni ZŠ

            •      O látke a vyučovacej metóde fyziky môžu byť medzi učiteľmi rôzne názory, ale v tom sú iste všetci zajedno, že vyučovanie fyziky musí byť spojené s experimentami, čiže na základe pokusov. Tak ako to znie v citáte Columella: „Správne sa učí i naučí príkladom.“ Je v tom tradícia podopretá i potvrdená dlhoročnou a dobrou skúsenosťou. Základy fyziky musia byť podávané v spojení s pokusom, a to pokusom priehľadným a presvedčivým. I najjednoduchší pokus má pri tom svoje miesto v didaktike fyziky, čo všetkým experimentálnym vedám zostáva príkladom. O tom sa presvedčili žiaci 6.A (Miriam Sekelská) a 6.B (Jozef Česák) triedy, ktorí doma zostrojili funkčnú maketu ponorky. Na vyučovaní sme si zostrojené ponorky vyskúšali.

               

                                                                                                                                     Mgr. Agáta Kňazovická, PhD.

            • Návšteva knižnice - MŠ

            • ,,Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

                                                                                                                                           (Jacqueline Kennedy)

               

                   Aj v našej materskej škole sa snažíme v rámci výchovno - vzdelávacieho procesu viesť deti k pozitívnemu vzťahu ku knihám, a to nie len v mesiaci marec, ktorý je mesiacom kníh, ale počas celého školského roka.  Aby sme u detí vzbudili záujem o knihy, navštívili sme Mestskú knižnicu v Starej Ľubovni. Deti upútal nielen priestor, kde bolo uložené veľké množstvo kníh, ale aj samotný program, ktorý im zamestnanci mestskej knižnice pripravili. Mohli si pozrieť knižnicu, vypočuli si, ako sú poukladané knihy, kde nájdu uložené knihy pre deti a mnoho iného. Avšak  najpútavejšie pre nich  bolo divadielko  ,,O psíčkovi a mačičke". Veríme, že návšteva knižnice svoj účel splnila.

               

                                                                                                                                         Mgr. Silvia Stempová

            • Výrobky na tému Veľká noc

            • Na hodine technickej výchovy naši zruční žiaci pod vedením vyučujúcich nám  tematicky vyzdobili  vestibul ( žiaci pod vedením Mgr. Tomkovej)  a lavičku pri vchode do školy ( žiaci pod vedením  Mgr. Vasiľovej). Krásne výrobky nás sviatočne naladia na blížiacu sa Veľkú  noc  a s ňou spojené veľkonočné prázdniny.

                                                                                                 

                                                                                                                                                          Ďakujeme! 

            • Podujatia Marca - mesiaca knihy

            • Obľúbenosť kníh medzi deťmi má klesajúcu tendenciu. Veľkým konkurentom sú knihám  počítače, smartfóny a televízia. Nájsť nadšeného čitateľa medzi žiakmi je takmer nemožné. Naša škola má k dispozícii bohatú knižnicu, ktorej knihy boli súčasťou obecnej knižnice a pôvodnej školskej knižnice.

              So zámerom zvýšiť záujem žiakov o knihy,  pravidelne dopĺňame knižničný fond o novinky detskej literatúry. Každú stredu je knižnica otvorená pre našich čitateľov.

              V rámci mesiaca knihy vedúca školskej knižnice p. Gabriela Mačugová pripravila pre piatakov zážitkovú aktivitu, na ktorej sa dozvedeli prečo je práve marec mesiacom knihy, ako vzniká kniha, kde nájdeme najväčšie a najznámejšie knižnice na svete. V krátkom kvíze si žiaci preverili vedomosti z literatúry 5.ročníka, ale najviac ich zaujal KAHOOT kvíz, ktorý robili na školských tabletoch. Aj kvízom si potvrdili, že si z podaných informácii veľa pamätali. Každý piatak odišiel domov s vypožičanou knihou a nám len ostáva veriť, že sa do našej knižnice vrátia po ďalšiu.

               

                                                                                                                                         PhDr. Nadežda Gregová

            • Florbalový turnaj a prípravné zápasy žiakov 2.stupňa ZŠ

            •      V dňoch 6. a 8. marca sa v našej škole  konal florbalový turnaj žiakov a žiačok  vo formáte 3+1 s hracím časom 1x10 minút. Každé družstvo bolo zložené z maximálneho počtu piatich hráčov. Prvý hrací deň súťažili medzi sebou žiaci 2. stupňa ZŠ v kategórii chlapcov. Boli vytvorené tri trojčlenné skupiny, z ktorých rovno do finálovej skupiny postupovali len prvé družstvá z týchto skupín. 

                   Do play-off sa zo základných skupín prebojovali tieto  tri družstvá:  9. A trieda Marchevka team, 8.A trieda , 7.A trieda    

              Umiestnenie družstiev chlapcov 2. stupňa ZŠ:

              1.      Miesto 9.A (Marchevka team)

              2.      Miesto 8.A trieda 

              3.      Miesto 7.A trieda 

              _____________________________________________

               

                   Druhý hrací deň školského florbalového turnaja pripadol na 8.marca 2024, ktorý patril žiačkam, teda kategórii dievčat 2. stupňa ZŠ. V tomto turnaju dostali možbosť si zahrať aj chlapci a dievčatá zo 4. ročníka ZŠ. Turnaj bol rozdelený do dvoch základnýhc skupín, v ktorej boli po štyri družstvá. Zo základných skupín do play off turnaja postupovali prvé dve družstvá týchto skupín.         

                   Zo základných skupín sa do do playoff prebojovali družstvá 9.A triedy,  družstvo 8.A, družstvo 4.A triedy a družstvo 6.B triedy.  

              Umiestnenie družstiev dievčat 2.stupňa ZŠ:

              1.      Miesto 4.A trieda (chlapci)

              2.      Miesto 9.A trieda 

              3.      Miesto 6.B trieda

              ____________________________________________

               

                   Po turnaji boli najlepší žiaci v oboch kategóriách nominovaní na reprezentáciu našej školy na okresné kolo vo florbale, ktoré sa uskutoční v dňoch 21.-25.3.2024 v MŠH v Starej Ľubovni. Pred týmto postupovým kolom však ešte tréner a náš pán riaditeľ vybavili priateľské prípravné zápasy. V kategórii chlapcov proti starším žiakom z florbalového klubu Falcons Stará Ľubovňa sa prípravný zápas odohral dňa 13.3.2024 v Mestskej športovej hale v Starej Ľubovni pod patronátom ligového rozhodcu. Aj keď naši žiaci podľahli súperovi tesne 8:10, tréner bol s týmto výsledkom našich florbalistov maximálne spokojný. Veď išlo o stretnutie proti skusenému ligovému družstvu.

                   V piatok 15.3. 2024 absolvovali prípravný priateľský zápas proti žiačkam z florbalového krúžku STARLETS na ZŠ Levočskej v Starej Ľubovni naše dievčatá z 2.stupňa ZŠ. Po dohode s trénerom hosťujúcej školy sa v duchu priateľskom skóre nepočítalo.  Dievčatá síce nenavštevujú florbalový krúžok ako chlapci, ale vidieť, že sa na hodinách TSV tento halový šport hrať naučili a vedia bojovať. Neoficiálny výsledok 8:8.

                   Menšie usmernenia trénera počas hry, disciplína a čistá hra, takto sa prezentovali počas týchto zápasov naše družstvá. Jedno veľké SUPER a gratulácia. 

                                                                                                                        

                                                                                                          Kolektív TSV s trénerom florbalu 

               

               

              Foto z prípravných zápasov viď nižšie.